Banking Awareness Questions & Answers in English – Set 1

Share this article on
  • 18
    Shares

Banking Awareness Questions & Answers in English – Set 1

 

  1. When was RBI established?

(A)  1905
(B)  1920
(C)  1935
(D)  1930

  1. When was nationalized?

(A)  1905
(B)  1920
(C)  1935
(D)  1949

  1. The first government of RBI is –

(A)  C.D. Deshmukh
(B)  Dr.Manmohan Singh
(C)  C. Rang Rajan
(D)  D. SubbaRao

  1. Which of the following bank was known as “Imperial Bank of India” before its present name?

(A)  Reserve Bank of India
(B)  State Bank of India
(C)  Punjab National Bank
(D)  Allahabad bank

  1. Which of the following is the first bank who has issued the credit card first?

(A)  State Bank of India
(B)  ICICI Bank
(C)  Allahabad Bank
(D)  Punjab National Bank

  1. Which of the following is the first Bank who provides the interest banking facility first?

(A)  ICICI Bank
(B)  State Bank of India
(C)  Syndicate Bank
(D)  Central Bank of India

  1. Which of the following has most of the bank branches?

(A)  Allahabad Bank
(B)  HDFC Bank
(C)  ICICI Bank
(D)  State Bank of India

  1. The account, which is opened for people to deposit money and received interest on deposits from bank and the money can withdraw at any time as per need, is called –

(A)  Current Account
(B)  Saving Account
(C)  Recurring Deposits
(D)  Fixed Deposits Account

  1. The account, which is opened for a fixed period by depositing a certain amount , is called

(A)  Recurring Deposits
(B)  Fixed Deposits Account
(C)  Saving Account
(D)  Current Account

  1. Where is the head quarter of Reserve Bank of India?

(A)  New Delhi
(B)  Mumbai
(C)  Hyderabad
(D)  Bangalore

 

Answers :

  1. [C]   2. [D]     3.  [A]     4.  [B]     5.  [A]      6.  [A]     7.  [D]      8.  [B]      9.  [B]    10.  [B]

Also Read :

 

 


“Hello friends ! How is this post ?…….. Please tell us your feedback about this post by comment…Thanks “

“If you like this website please SUBSCRIBE it to get all new updates and SHARE it to your friends ………….. Thanks”


 

 

सभी नए posts अपने E-mail पर प्राप्त करने के लिए यहाँ अपनी E-mail ID लिखकर Subscribe करें ….Thanks !!


Share this article on
  • 18
    Shares

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Banking Awareness Questions & Answers in English - Set 2 |
  2. Banking Awareness Questions & Answers in Hindi - Set 1 |
  3. Banking Awareness Questions & Answers in Hindi - Set 2 |

Leave a Reply