Agriculture For Engineers Questions And Answers in English – Set 1

Share this article on
  • 18
    Shares

1.  Soil is derived from Latin word –

(A)  Solia                                                                                  (B)  Sonum

(C)  Solum                                                                               (D)  Soil

2.  Some important igneous rocks are –

(A)  Crabuo, basalt, diabase                                                 (B)  Coal

(C)  shale conglomerate                                                        (D)  All of above

3.  What is the percentage of clay in the textural classification of soil?

(A)  .005mm                                                                            (B)  0.05-2mm

(C)  .0005 mm                                                                        (D)  0.05-0.005 mm

4.  How many types of plant nutrients element what are the macro elements?

(A)  13 NPK                                                                             (B)  16 NPK

(C)  16HCP                                                                              (D)  15NPK

5.  In prismatic structure, the vertical area of aggregate is bigger than horizontal axis and due to flat size shape of aggregate is shown like –

(A)  Prism                                                                                (B)  Colum

(C)  Cells                                                                                  (D)  Rows

6.  Intermediate place of different types of constructive texture format by combination of primary and secondary particles called –

(A)  Soil density                                                                     (B)  Particle density

(C)  Soil pore space                                                               (D)  Soil consistency

7.  Which one of the factor affected the decomposition?

(A)  Soil fertility                                                                     (B) Climate

(C)  Soil age                                                                             (D)  Parent material

8. Soil reaction is also called –

(A)  Soil age                                                                            (B)  Soil PH

(C)  Soil fertility                                                                     (D)  Soil temperature

9.  The implement of secondary tillage is –

(A)  MB plough                                                                      (B)  Clod crusher

(C)  Rotary                                                                              (D)  Subsoiler

10. Classification based on family of the crop, which family is related to cotton –

(A)  Graminae family                                                            (B)  Leguminous family

(C)  Tiliaceae                                                                           (D)  Malvaceae

 

Answers :- 

1. [B]    2. [A]    3.  [A]     4.  [B]    5.  [B]     6.  [C]   7.  [A]    8.  [B]   9.  [B]    10.  [D]

 

Also Read : –


“Hello friends ! How is this post ?…….. Please tell us your feedback about this post by comment…Thanks “

“If you like this website please SUBSCRIBE it to get all new updates and SHARE it to your friends ………….. Thanks”


 

 

 

सभी नए posts अपने E-mail पर प्राप्त करने के लिए यहाँ अपनी E-mail ID लिखकर Subscribe करें ….Thanks !!


Share this article on
  • 18
    Shares

Be the first to comment

Leave a Reply