Farm Machinery Questions And Answers in English – Set 1

Share this article on

 

1.  Mechanization possibility is strongly influenced by –

(A)  Farm size                                                                        (B)  Cost of farm power

(C)  Availability of suitable machines                              (D)  All of the above

2.  The application of engineering and technology in agricultural operations to do a better way to improve productivity –

(A)  Custom hiring                                                               (B)  Farm mechanization

(C)  Farm machinery                                                           (D)  All of the above

3.  When ploughing one hectare of land once by bullocks having 15 cm. furrow width, has to walk about (km) –

(A)  55                                                                                     (B)  65

(C)  66                                                                                     (D)  67

4.  The field capacity (ha/day) of traditional implements is about –

(A)  0.3-0.4                                                                            (B)  0.4-0.5

(C)  0.5-0.6                                                                            (D)  0.6-0.7

5.  Farmers depends upon the animal drawn implements (%) about –

(A)  70                                                                                     (B)  80

(C)  90                                                                                     (D)  60

6.  Energy efficient equipments are:

(A)  Rotovator                                                                       (B)  Disc harrow

(C)  Cultivator                                                                       (D)  All of the above

7.  Tractor drawn rotovator is energy efficient equipments; it saves time (%) –

(A)  32-35                                                                               (B)  35-40

(C)  40-45                                                                               (D)  45-50

8.  Selection and use of farm machinery mainly depends upon:

(A)  Power source                                                                 (B)  Land holding

(C)  Soil type                                                                          (D)  All of the above

9.  Most of the farmers use threshers, which are operated by –

(A)  0-5 hp                                                                              (B)  5-12 hp

(C)  12-15hp                                                                            (D)  More than 15 hp

10.  Harvesting and threshing consumes, the total energy (%) for farming about –

(A)  5-10                                                                                  (B)  10-35

(C)  35-40                                                                               (D)  40-45

 

 

Answers :- 

1.  [D]      2.  [B]     3.  [C]      4.  [A]       5.  [B]      6.  [D]       7.  [A]    8.  [B]      9.  [B]     10.  [B]

 

Also Read : –

Ergonomics Questions And Answers in English – Set 1

Engineering Properties of Biological Material Questions And Answers in English – Set 1

Refrigeration And Air-Conditioning Questions And Answers in English – Set 1

 


“Hello friends ! How is this post ?…….. Please tell us your feedback about this post by comment…Thanks “

“If you like this website please SUBSCRIBE it to get all new updates and SHARE it to your friends ………….. Thanks”


 

 

सभी नए posts अपने E-mail पर प्राप्त करने के लिए यहाँ अपनी E-mail ID लिखकर Subscribe करें ….Thanks !!


Share this article on

Be the first to comment

Leave a Reply