I.C. Engines Questions And Answers in English – Set 1

Share this article on
  • 18
    Shares

 

1.  The working cycle in case of stroke engine is completed in the following number of revolutions of crankshaft –

(A)  ½                                                                   (B)  2

(C)  3                                                                     (D)  4

2.  The ratio of indicated thermal efficiency to the corresponding air standard cycle efficiency is called –

(A)  Net efficiency                                              (B)  Efficiency Ratio

(C)  Relative efficiency                                      (D)  Cycle efficiency

3.  The calorific value of gaseous fuels is expressed in terms of –

(A)  Kcal                                                               (B) Kcal / kg

(C)   Kcal / m2                                                     (D)  Kcal / m3

4.  If the intake air temperature of I.C. Engine in creases its efficiency will –

(A)  Increase                                                        (B)  Decrease

(C)  Remain Same                                              (D)  Unpredictable

5.  All heat engines utilise .

(A)  Low Heat Volume Of Oil                           (B)  High Heat Volume Of Oil

(C)  Net Calorific Value Of Oil                         (D)  Calorific Volume Of Oil

6.  An engine indicator is used to determine the following –

(A)  Speed                                                            (B)  Temperature

(C)  BHP                                                               (D)  M.E.P and I.H.P

7.  The maximum temperature in the I.C. Engine cylinder is of the order of –

(A)  500 – 1000 degree celcius                       (B)  1000 – 1500 degree celcius

(C)  1500 – 2000 degree celcius                     (D)  2000 – 2000 degree celcius

8.  Combustion in compression ignition engines is –

(A)  Homogeneous                                             (B)  Hetrogeneous

(C)  Laminar                                                        (D)  Turbulent

9.  The fuel in diesel engine is normally injected at a pressure of –

(A)  5 – 10 kg / cm2                                           (B)  20 – 25 kg / cm2

(C)  60 – 80 kg / cm2                                        (D)  90 – 130 kg / cm2

10.  The specific fuel consumption per B. H. P. Hour for diesel engine is approximately –

(A)  0.15 kg                                                          (B)  0.2 kg

(C)  0.25 kg                                                         (D)  0.3 kg

 

 

Answers :- 

1.  [C]      2.   [C]      3.  [D]     4.  [B]       5.  [A]       6.  [D]      7.  [D]     8.  [C]      9.  [B]     10.  [D]

 

Also Read : –

Thermodynamics Questions And Answers in English – Set 1
Design of Agricultural Tractor And Machinery Questions And Answers in English – Set 1
Agriculture For Engineers Questions And Answers in English – Set 1

 


“Hello friends ! How is this post ?…….. Please tell us your feedback about this post by comment…Thanks “

“If you like this website please SUBSCRIBE it to get all new updates and SHARE it to your friends ………….. Thanks”


 

सभी नए posts अपने E-mail पर प्राप्त करने के लिए यहाँ अपनी E-mail ID लिखकर Subscribe करें ….Thanks !!


Share this article on
  • 18
    Shares

Be the first to comment

Leave a Reply