Irrigation And Drainage Engineering Questions And Answers in English – Set 1

Share this article on

 

1.  The process by which liquid water is converted into vapour –

(A)  Evaporation                                                                      (B)  Transpiration

(C)  Vapor                                                                                 (D)  All of the above

2.  The process by which water vapour leaves the living plant body and enters the atmosphere –

(A)  Evaporation                                                                      (B)  Transpiration

(C)  Vapour                                                                               (D)  All of the above

3.  Potential evapotranspiration was suggested by –

(A)  Thomthwait (1948)                                                         (B)  Darcy(1987)

(C)  Harrige(1958)                                                                  (D)  Gorge(1978)

4.  Which of the following instrument is used for measuring evaporation?

(A)  Pan evaporometer                                                           (B)  Penetrometer

(C)  Tentiometer                                                                      (D)  All of the above

5.  The number of days between irrigation during periods without rainfall –

(A)  Irrigation frequency                                                        (B)  Irrigation interval

(C)  Irrigation periods                                                             (D)  None of the above

6.  The number of days that can be allowed for applying one irrigation to a given design area during the peak consumption use period of the crop being irrigated –

(A)  Irrigation interval                                                            (B)  Irrigation frequency

(C)  Irrigation periods                                                            (D)  None of the above

7.  The production per unit of water applied –

(A)  Water use efficiency                                                        (B)  Base periods

(C)  Irrigation sequence                                                         (D)  None of the above

8.  Total geographical area of the India about –

(A)  329 mha                                                                            (B)  350 mha

(C)  346 mha                                                                             (D)  378 mha

9.  Average rainfall of India is about –

(A)  1190 mm                                                                           (B)  1140 mm

(C)  1150 mm                                                                           (D)  1180 mm

10.  Gross irrigation potential of india is –

(A)  155 mha                                                                            (B)  140 mha

(C)  150 mha                                                                            (D)  160 mha

 

Answers :- 

1.  [A]       2.  [B]      3.  [A]      4.  [A]      5.  [A]      6.  [C]       7.  [A]       8.  [A]      9.  [A]    10.  [A]

 

Also Read : –

Farm Power Questions And Answers in English – Set 1

Farm Machinery Questions And Answers in English – Set 1

Ergonomics Questions And Answers in English – Set 1


“Hello friends ! How is this post ?…….. Please tell us your feedback about this post by comment…Thanks “

“If you like this website please SUBSCRIBE it to get all new updates and SHARE it to your friends ………….. Thanks”


 

सभी नए posts अपने E-mail पर प्राप्त करने के लिए यहाँ अपनी E-mail ID लिखकर Subscribe करें ….Thanks !!


Share this article on

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*