Machine Design Questions And Answers in English – Set 1

Share this article on

 

1.  Which of the following material has the maximum ductility?

(A)  Mild Steel                                                                   (B)  Copper

(C)  Zinc                                                                             (D)  Aluminium

2.  Steel Containing up to 0.5% Carbon is known as –

(A)  Mind Steel                                                                  (B)  Dead mind steel

(C)  Medium carbon steel                                               (D)  High carbon steel

3.  The material commonly used for machine tool bodies is –

(A)  Aluminium                                                                (B)  Cost iron

(C)  Brass                                                                           (D)  Mind Steel

4.  The material commonly used for crane hooks is –

(A)  Wrought Iron                                                            (B)  Aluminium

(C)  Mind steel                                                                  (D)  Cast iron

5.  Steel with 0.8 % carbon is known as –

(A)  Eutectoid Steel                                                          (B)  Hypereutectoid Steel

(C)  Hypo eutectoid Steel                                                (D)  Silicon Steel

6.  Ball bearing is usually made from –

(A)  Low carbon Steel                                                      (B)  High carbon steel

(C)  Medium carbon steel                                               (D)  High speed steel

7.  The process extensively used for making bolts and nuts is –

(A)  Hot piercing                                                              (B)  Extrusion

(C)  Cold peening                                                             (D)  Cold heading

8.  Hook’s law holds good up to –

(A)  Field                                                                            (B)  Elastic limit

(C)  Plastic limit                                                                (D)  Breaking point

9.  The ratio of linear to linear strain is called –

(A)  Modulus of elasticity                                               (B)  Modulus of rigidity

(C)  Bulk modulus                                                            (D)  Poission’s ratio

10.  The modulus of elasticity for mind steel is approximately equal to –

(A)  80 KN/ MM2                                                             (B)  100 KN/MM2

(C)  110 KN/MM2                                                             (D)  210 KN/MM2

 

Answers :- 

1.  [A]     2.  [B]      3.  [B]      4.  [A]       5.  [A]       6.  [C]     7.  [D]      8.  [B]      9.  [A]      10.  [D]

 

Also Read : –

Energy In Agriculture Questions And Answers in English – Set 1

Strength of Material Questions And Answers in English – Set 1

I.C. Engines Questions And Answers in English – Set 1

 


“Hello friends ! How is this post ?…….. Please tell us your feedback about this post by comment…Thanks “

“If you like this website please SUBSCRIBE it to get all new updates and SHARE it to your friends ………….. Thanks”


 

सभी नए posts अपने E-mail पर प्राप्त करने के लिए यहाँ अपनी E-mail ID लिखकर Subscribe करें ….Thanks !!


Share this article on

Be the first to comment

Leave a Reply