Refrigeration And Air-Conditioning Questions And Answers in English – Set 1

Share this article on
  • 5
    Shares

1.  Rating of a domestic refrigerator is of the order of –

(A)  1 to 0.3 tonne                                                                (B)  2 tonnes

(C)  5 tonnes                                                                          (D)  10 tonnes

2.  Air refrigerator works on ……………….. cycle.

(A)  Rankine                                                                          (B)  Bll-coleman

(C)  Reversed Carnot cycle                                                 (D)  Both (B) and (C)

3.  The refrigerator capacity of 165 domestic refrigerator is approximately equal to –

(A)  1 tonne                                                                            (B)  1.15 tonne

(C)  5 tonne                                                                            (D)  8 tonne

4.  Air refrigeration cycle is used in –

(A)  Domestic refrigeration                                                (B)  Gas liquefaction

(C)  Commercial refrigeration                                           (D)  All of the above

5.  In air conditioning of aeroplanes, using air as a refrigerant, the cycle used is reversed ……….cycle.

(A)  Otto                                                                                 (B)  Joule

(C)  Brayton                                                                           (D)  Carnot

6.  ……………cycle user air as the refrigerant.

(A)  Stirling                                                                            (B)  Ericsson

(C)  Bell – Coleman                                                               (D)  Carnot

7.  In a refrigeration cycle the heat is rejected by refrigerant at –

(A)  Condenser                                                                      (B)  Evaporator

(C)  Compressor                                                                    (D)  Expansion valve

8.  In a refrigeration cycle the flow of refrigerant is controlled by –

(A)  Compressor                                                                    (B)  Evaporator

(C)  Expansion Valve                                                            (D)  Condenser

9.  The formation of frost on cooling coils in a refrigerator –

(A)  Improves C.O.P. of the system                                   (B)  Reduces power consumption

(C)  Increases power consumption                                    (D)  Increases heat transfer

10.  In a refrigeration cycle, the sub-cooling ………………….C.O.P.

(A)  Increases                                                                         (B)  Does not change

(C)  Decreases                                                                        (D)  None of the above

 

Answers :- 

1.  [A]     2.  [D]    3.  [A]     4.  [B]      5.  [C]     6.  [C]     7.  [A]      8.  [C]      9.  [C]      10.  [A]

 

Also Read : –

Machine Design Questions And Answers in English – Set 1

Strength of Material Questions And Answers in English – Set 1

I.C. Engines Questions And Answers in English – Set 1

 


“Hello friends ! How is this post ?…….. Please tell us your feedback about this post by comment…Thanks “

“If you like this website please SUBSCRIBE it to get all new updates and SHARE it to your friends ………….. Thanks”


 

सभी नए posts अपने E-mail पर प्राप्त करने के लिए यहाँ अपनी E-mail ID लिखकर Subscribe करें ….Thanks !!


Share this article on
  • 5
    Shares

Be the first to comment

Leave a Reply